Rist på panne

 HVORFOR RISTE SELV?
Når man ristet kaffen selv har man full kontroll over ristegraden. Man er garantert helt fersk kaffe å man kan mikse og trikse med forskjellige smaker.
Hjemmeristere har også et bedre utvalg av spesialkaffe. På toppen av det hele, sparer du penger.

 

DETTE TRENGER DU FOR Å RISTE PÅ PANNE

GRØNNE KAFFEBØNNER
STEKEPANNE
KJØKKENVEKT
KLOKKE TIL Å TA TIDEN MED

 
OBS. Sørg for god utlufting og bruk kjøkkenviften. Det er ikke ønskelig å trekker inn gassene ved risting. Vi anbefaler å riste utenfor dersom mulig og oppfordrer til bruk av vernemaske.
 
Finn frem en panne med litt høye kanter. Det kan være en jernpanne, stekepanne eller wokpanne. 
Start med å varme opp pannen på middels+ varme.
 
Har du en mulighet for å måle skal den være ca 230-250 grader. Det skal ikke tilsettes olje eller annet i pannen.
 
Er det første gang anbefaler vi at du starter med en mindre mengde bønner som feks 100 gram.  
 
 
Når pannen er varm, ha i bønnene. Rør hele tiden rundt slik at ingen av bønnene brenner seg.
Bruk en stekespade, treskje eller visp.Ta gjerne pannen opp og rist / kast litt på den så bønnene snur seg. 
 
Dersom du har riktig varme vil bønnene begynne å bli gule ca rundt 5 minutter. Etter dette vil de bli mer kanelfarget og ca rundt 7-11 minutter så vil du høre 1 popp. Det kommer alltid noen tidlig poppere, men vent til du hører majoriteten av bønnene poppe. Noter tid.
 
Yellowing --> Cinnamon
 
​Du vil oppleve at skallet rundt bønnene slipper tak og flyr litt rundt i pannen. Det er helt normalt. Bønnene vil utvide seg til nesten dobbel størrelsen, som popcorn. Utover i roasten vil oljen i bønnene fordampe å det kommer mer og mer røyk.
 
Rister du dem til popp nummer to, vil du ofte se at oljen legger seg på overflaten av bønnene. Dette vil for mange være for mørk profil, men du bestemmer. Prøv deg frem.
 
Mellomristet Geisha
 
Når du mener bønnene er ferdig, legg dem over på feks en stekerist fra ovnen. Spre dem ut så de kjøler hurtigst mulig.  
 
 
 
 
   

GJØR DETTE FOR BEST RESULTAT

  • Ta tiden fra bønnene kommer på pannen til de er satt vekk til kjøling.

  • Det er normalt at noen bønner blir litt brent. De plukkes vekk etterpå. Det kan også antyde at du har startet med for høy varme, eller ikke rørt rundt hurtig nok.

  • Det tar ikke lang tid før man får god kontroll på panneristing. Det krever noen forsøk i starten og forskjellige bønner reagerer ulikt.

  • Husk å gjøre notater så du kan gjenskape det perfekte resultatet gang på gang.

  • Husk god ventilasjon. Bruk kjøkkenvifte, åpne et vindu eller rist utenfor.

Husk at bønnene skal hvile i 2-3 dager før de brukes. De skal nemlig avgasse. Vi selger poser med enveisventil som er helt optimale for dette.